Kayıtlar

Ekim, 2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Aldehitler ve Ketonlar

Şimdiye kadar biz neler öğrendik? Önce hidrokarbonları sınıflandırdık neydi bunlar alkanlar, alkenler ve alkinler. Ardından alkanları, hidrojen harici atomlarla birleştirdik ve alkilleri öğrendik. Alkilleri OH ile birleştirince alkolleri elde ettiğimizi. Eter'in ise suyun iki hidrojeni yerine 2 alkilli ekleyerek elde etiğimizi. Amin ise amonyaktaki hidrojenler yerine alkil gruplarının eklenerek oluştuğunu öğrendik. Şimdi ise aldehitler ve ketonlara sıra geldi. Bu iki yapıda karbonil grubu bulunur. Peki karbonil grubu nedir? Karbonil grubu, bir karbonun bir oksijenler ikili bağ yapmasıyla oluşur ancak tahmin edeceğiniz üzere bu karbonun 2 adet bağ daha yapması gerekmektedir işte bu bağlar sayesinde aldehit ve keton oluşmakta. Eğer karbon sadece 1 alkille bağ yapıyor diğer bağı ise hidrojenle yapıyorsa bu aldehittir. Eğer karbon 2 bağını da 2 alkille yapıyorsa işte bu da ketondur.

Aminler

Şuana kadar alkolün, suda ki bir hidrojen yerine hidrokarbon bağlanmış halidir dedik. Eterler için ise 2 hidrojen yerine alkil bağlanmış halidir dedik. Aminler ise amonyak üzerinden anlatılabilinir. Amonyak NH3'tür. Biz eğer ki 1 hidrojeni çıkarıp yerine bir alkil eklersek sonuç amin olucaktır. Ayrıca bunlarda ki sınıflandırma alkole göre farklı. Bunlarda azot atomuna kaç alkil grubunun bağlı olduğuna göre sınıflandırılır. Eğer 1 tane bağlıysa birincil, 2 tane ise ikincil olarak adlandırılır.

Eterler

Eterler, R-O-R' olarak genel bir gösterime sahiptirler. Şöyle düşünebiliriz su molekülünde ki hidrojenler yerine biz hidrokarbonlar kullanıyoruz ve sonuç Eter oluyor.

Alkoller

OH (Hidroksil) fonksiyonel grubuna sahip olan hidrokarbonlardır bakıldığında. En basit alkol olan Metil alkol CH3OH yapısına sahiptir. Etan üzerinden gidelim. Etanın yapısı CH3CH3'tür. Dolayısıyla Etil alkol ise CH3CH2OH olmalıdır. Bakın 1 hidrojen gitti yerine OH geldi. Eğer ki hidroksil grubunun bağlı olduğu karbona bağlı 1 karbon var ise bu Birincil alkoldür. 2 karbon bağlıysa İkincil alkol 3 karbon bağlıysa Üçüncül alkol olarak sınıflandırılırlar.

Alkil Halojenürler

Alkil halojenürler temel olarak bir alkanın, bağ yaptığını hidrojen ile bir halojenin yer değiştirmesiyle meydana gelir. Halojenlerden kastımız ise burda (Klor, brom, iyot veya flor'dur)

Fonksiyonel Gruplar

Fonksiyonel gruplar aslında molekülün kimyasalar tepkimelerinin çoğunlukla gerçekleştiği kısmıdır. Alkil Grupları Alkil grupları aslında başka moleküle eklenmiş alkanlardır ancak bir alkanın başka bir molekülle bağ yapabilmesi için bir hidrojenle bağ yapmayı bırakıp molekülle bağ yapmış olması gerekir. Dolayısıyla alkillere, alkanların 1 hidrojen eksik halleri diyebiliriz. Metan - Metil Etan - Etil Propan - Propil Propan bildiğiniz üzere 3 karbonlu bir alkan dolayısıyla şimdi molekülle bağ yapacak ancak hangi karbonundan yapacak? Uçlarda ki karbonlardan mı yoksa ortada ki mi? İki şekilde de yapabilir dolayısıyla eğer ortadan yapıyorsa adı İzopropil olur. Uçlardan yapıyor ise de Propil denir. Bazı molekül gösterimlerinde R- şeklinde bağlar görürsünüz bu bir alkil grubunu işaret eder yani genel bir gösterimdir. Fenil Grupları Benzen halkası bir moleküle bağlanmışsa yani fonksiyonel grup olmuşsa adı Fenil olur. Eğer birde benzene CH 2 eklenip burdan bağ yapıyor ise bu s...

Polar Kovalent Bağlar

Eğer elektonegatiflikleri arasında yüksek fark olan atomlar kovalent bağ oluştururlarsa, atomlar bildiğimiz kovalent bağda ki gibi elektronları eşit olarak paylaşmazlar. Elektronegatifliği yüksek olan atom elektronu kendisine daha fazla çekerek bir Polar Kovalent Bağ meydana getirir. Böyle bir durumda elektronegatifliği yüksek olan atom elektronca daha zengin olacağından Kısmi Negatif Yüklü olurken, düşük olan atom ise elektron anlamında zayıf kalacağından Kısmi Pozitif Yüklü olur. Bu yüklü durum molekülün Dipol Momentinin oluşmasını sağlar ki bu bilgiyi ancak deneysel olarak tespit edebilmekteyiz. Ancak teorik olarak bazı fikirler üretebilmemiz mümkün. C Cl 4 örneği üzerinden düşünelim. Bu molekül 3 boyutlu olarak düşünülünce üstte, altta, sağda ve solda olmak üzere klorlarla bağ yapmış bir karbon atomundan oluşmaktadır. Dipol momenti her bağ için düşünülünce karbondan klora doğrudur çünkü klorun elektronegatifliği daha yüksektir. Fakat molekülün tamamına bakıldığında 4 tarafında...

Hidrokarbon Bileşikler

Hidrokarbonlar, adından da anlaşılabileceği üzere sadece karbon ve hidrojenden oluşa yapılardır. Temel olarak 3'e ayrılırlar. Alkanlar, çoklu bağ bulunmayan hidrokarbonlar olup. Alkenler, 2'li bağa sahip olanları. Alkinler ise üçlü bağa sahip olanlarıdır. Alkanlar Alkanlar genel olarak petrol ve doğalgaz üzerinden elde edilirler. Örnek olarak en basit alkan olan metan eskiden dünyanın atmosferinde en çok bulunan gazlardandı şuan ise halen bulunuyor olmasına rağmen oranı oldukça düşüktür. Alkenler En basit alkenlerden olan eten ve propen önemli kimyasallar arasında bulunmaktadır. Eten aynı zamanda bitkisel bir hormondur, yeşil haldeyken taşınması daha kolay olan domates ve muz yeşil olarak toplanıp taşınırken bu süreçte olgunlaşmalarına devam edebilmeleri için eten kullanılmaktadır. Alkinler Örnek olarak Etin verilebilir. Bu kimyasal yüksek sıcaklıklarda yanabildiği için kaynak alevlerinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda Etinil estadiol, ağızdan alınan gebelik önleyic...